Home Boeken In veilige haven. Joodse onderduikers in Colijnsplaat, 1942-1944
Afdrukken E-mail
 
 

  


 

117Uitgeverij ADZ Vlissingen

ISBN 90-72838-20-3
Uitgave jaar: 1997
Telt 64 pagina’s en vele foto’s
Formaat: 17x24 cm.

Korte beschrijving

In de zomer van 1942 kreeg de jodenvervolging door de Duitse bezetter een nog grimmiger karak­ter. De joden waren hun leven nu echt niet meer zeker, en velen van hen probeerden een goed heenkomen te zoeken. De joodse familie Polak uit Middelburg vond een onderduikadres in Colijns­plaat op Noord-Beveland. Vader Mozes,. moeder Rosa en twee van de drie kinderen trokken in bij de familie Groenleer aan de West-Achterweg.

Het werd een enerverende tijd: verraad lag voort­durend op de loer en het samenleven van twee gezinnen in de betrekkelijk kleine woning bracht ook spanningen met zich mee.

Het liep gelukkig goed af. Begin november 1944 werd Noord-Beveland door de Canadezen bevrijd. De Polakken hadden de oorlog overleefd en keer­den terug naar Middelburg, waar Mozes zijn bedrijf in lompen en metalen weer opstartte.

In veilige haven. De titel van dit boekje is vijftig jaar oud.

Uit erkentelijkheid voor de genoten gastvrijheid had Mozes Polak in 1946 een torenklok voor de Nederlandse Hervormde kerk in Colijnsplaat geschonken. Het oude exemplaar was in 1943 door de Duitsers geroofd.

Op 21 oktober 1947 bood de familie Polak de gemeente een oorkonde aan. Dat gebeurde tijdens een plechtigheid in hotel Zeelan­dia, opgeluisterd met een diner waaraan aanzaten de Polakken, hun helpers en de raadsleden van de gemeente Kortgene.Op de menukaart was een foto van de haven van Colijnsplaat geplakt, waarop de ontwerper een zwierige banier had getekend met de tekst: "In veilige haven". Op deze plek was de familie Polak op woensdag 19 augustus 1942 met de vrachtboot Wilhelmina van schipper Simon Engelvaart aangekomen.